Språkgranskning eller lektör?

Varför anlita en korrekturläsare eller språkgranskare om du redan anlitat lektör?
Det är en rimlig fråga, jag ska förklara skillnaden.

FrågaLektören läser texten med ögonen på karaktärer, dramaturgi, utveckling och dialog. Din text är inte färdig för tryck, tvärt om, efter lektörsläsningen ska du jobba vidare med den och göra den ännu bättre.
Generellt sett går lektören inte in i meningsbyggnad och korrektur, inte heller i faktagranskning.

Så här beskriver Författarcentrum tjänsten: ”Lektören skriver ett utlåtande där hen ger ett utförligt omdöme om manuskriptets form och innehåll (ungefär som en recension). Lektören belyser sina synpunkter med exempel och citat från texten. I de fall där så krävs kommer lektören också ge konkreta råd om vad som behöver göras, t.ex. ’första kapitlet behöver skrivas om på följande sätt…’.”
Och Skrivarakademin, Folkuniversitetet: Vi läser och bedömer ditt manus som en förlagsredaktör gör. Vi berättar för dig vad som brister och vad du behöver arbeta med och förbättra för att ditt manus ska nå den nivå där det har en rimlig chans att bli antaget. Vi ger dig också konkreta råd kring hur och vad du ska tänka på när du arbetar om din text.”

Korrekturläsning och språkgranskning kommer senare i processen. Min uppgift är att hjälpa författaren fram till den hägrande mållinjen, där publikens jubel kan tas emot i lugn och ro.

Författaren eller förlaget anlitar mig som språkgranskare och/eller korrekturläsare när berättelsen anses vara färdig.
Korrekturläsning innebär att jag dammsuger texten på stavfel, slarvfel, grammatiska misstag, meningsbyggnadsfel, syftningsfel, särskrivingar och tokig interpunktion. Vid språkgranskning görs en mer grundlig genomgång av texten med ögonen på partier där läsningen hakar upp sig, där flytet i läsningen kan förbättras, jag letar fula upprepningar av ord, bristande konsekvens i språket. Korrektur ingår.

Jag tvättar helt enkelt texten fri från smuts så den skinande historien kan lysa klart och använder alltid funktionen Spåra ändringar i Word, så författaren och/eller redaktören får sista ordet.