Varför betaläsning?

Snabbredaktörstjänsten betaläsning passar dig som ska ge ut en bok eller skicka manus till förlag.

Den som skrivit ett bokmanus eller två vet hur svårt det är att hålla reda på äpplen och päron efter den femtioelfte redigeringen. Vad är kvar? Vad är kapat? Byttes färgen på bilen eller namn på farmor? Och hur mycket har fakta och trovärdighet egentligen kontrollerats?
Det är inte bara svårt, det är nästan omöjligt, att hålla reda på allt – oavsett hur bra du är på det du gör. Att inte kunna slutredigera en text du jobbat mycket med är ingen brist, däremot är det en styrka att be om hjälp.
Det är där jag kommer in i bilden som snabbredaktör.

Betaläsare är för bokbranschen vad betatestare är för databranschen. Att släppa en ny app på marknaden, utan att betatesta den, är otänkbart för seriösa utvecklare då det innebär stora risker för varumärket.

Betaläsning av ett manus sker i slutfasen och ska inte jämföras med lektörsläsning eller testläsning.
Syftet är att identifiera kvarvarande problem med texten – exempelvis faktafel, inkonsekvenser, stavfel, krångliga meningar som behöver skrivas om, överflödiga ord, ord som använts felaktigt och andra misstag som är svåra för författaren själv att se.
En betaläsare ser över språket, men tar även in stora mängder information och analyserar den.
Betaläsningen kan enkelt beskrivas som en snabbredaktörstjänst.

Fördelar med att anlita mig som professionell betaläsare
Journalistisk expertis. Jag tar in hela textmassan och analyserar den. Det gör att jag ser saker som logiska luckor, inkonsekvenser och partier som saknar driv och/eller syfte i det stora samt faktaproblem, språkliga felaktigheter och stavfel i det lilla. Ingenting som riskerar att sänka din text och dina chanser lämnas med en axelryckning. Allt belyses.
Jag kommer in på upploppet. Du upplever dig vara i stort sett färdig. Jag vet att du inte är det, men har också stor förståelse för var du befinner dig i processen och jag ser vad det är du vill uppnå. Med konstruktiv feedback i positiv anda hjälper jag dig att lyfta ditt manus ytterligare och undvika onödiga fallgropar.
Vi har ingen personlig relation. Därför färgas inte mitt omdöme. Det betyder att du kan lita på att jag är rak och ärlig. Jag är ingen recensent, jag är din lagkamrat och ser din framgång som min framgång. Jag vill helt enkelt se dig lyckas och kommer att jubla när du gör det.
Lösningsfokus. För varje problem jag identifierar levererar jag också förslag på lösning, vare sig det är trovärdighet, ett faktaproblem eller språkliga bekymmer. Allt handlar om din text, om att göra den bättre och på så vis maximera dina chanser att nå det resultat du önskar.
Tidsaspekten. Vi kommer överens om ett leveransdatum, vilket gör att du enkelt kan planera ditt fortsatta arbete.

Att anlita proffs gör skillnad, vare sig det är mig eller någon annan. Alla blir glada av väl genomarbetade böcker och bokmanus, inte minst författaren vars varumärke värnas.
Den som kan, och har råd, bör anlita en redaktör som följer projektet löpande (jag erbjuder inte den tjänsten).