Beta, test eller lektör?

Vad är skillnaden mellan att anlita mig som betaläsare och att anlita en lektör?
Och räcker det inte med testläsare?

Testläsaren är en person författaren av en text ber om hjälp. Det kan vara någon som själv skriver, en bekant som läser mycket eller någon författaren byter texter med.
Att hitta bra testläsare kan vara svårt och i författarforum på nätet och i sociala medier är bristen på leverans i tid, kunskap i hantverket och saklighet någonting som ofta diskuteras. Nivån på feedback skiljer sig också mycket åt, då testläsare är personer med olika nivå av kunskap och sätt att återkoppla.
Fördelen med en riktigt bra testläsare som behärskar alla områden är att det ofta bara kostar motsvarande testläsning i retur. Har du hittat en sådan guldklimp? Håll hårt!

Lektören anlitas av författaren generellt sett för en genomgång av texten. Bra lektörer kan peka författaren i rätt riktning när det gäller allt från karaktärer, deras utveckling och dialog till historiens dramaturgi.
BetaläsningLektören ger ett omdöme och goda råd i mer eller mindre detaljerat utförande beroende på vem det är.
En bra lektör kan göra hela skillnaden för en egenutgivare eller aspirerande författare med siktet på traditionellt förlagskontrakt.
Betaläsning är ingen ersättning för lektörsläsning, utan kommer in senare i processen.
Lektörer hittar du bland annat via Författarcentrum. På Skrivarakademien skriver de så här om sin tjänst: Vi läser och bedömer ditt manus som en förlagsredaktör gör.”
Efter lektörsläsningen återstår mycket arbete för författaren.

Betaläsaren är svinet som bökar runt i textjorden. Ingenting är för litet eller för stort, allt friläggs med journalistisk precision. Att kunna ta in stora mängder information och effektivt analysera den är avgörande för en bra professionell betaläsare.
Allt från språk till innehåll gås igenom.
Det är inte ovanligt att en betaläsning landar på mellan hundra och femhundra kommentarer i ett manus på 70 000 ord, självklart i en mix av positivt och konstruktivt.
Här kan du läsa mer om varför du ska anlita en betaläsare.

Vad ska du då välja? Viktigast av allt är att du tänker igenom vad just du behöver för stöd i ditt arbete. Om du har möjlighet rekommenderar jag att du anlitar en bra redaktör under hela processen, men den tjänsten erbjuder inte jag. En lektör i början och betaläsning i slutet är också ett bra alternativ. Och glöm inte den viktiga korrekturläsningen. Varva gärna med testläsare. Då har du gjort allt du kan för att din bok ska bli en framgång hos läsarna eller för att få det efterlängtade förlagskontraktet.
Vilka tjänster du ska satsa på är ofta en ekonomisk fråga. Därför ska du välja den väg du tror dig få ut mest av.

En betaläsning tar cirka en vecka, beroende på manusets längd.

Observera att det finns en mängd andra tjänster för författare att välja mellan, allt från skrivcoacher till diverse skrivkurser som lär ut hantverket eller låter dig slipa på ett specifikt manus. Det viktiga är att du hittar den väg som passar just dig bäst.