Hybridförlag

I dag kan du få din bok publicerad på många sätt.
Hybridalternativen blir allt populärare, men avtalen med hybridförlagen kan skilja sig mycket åt. 

Det traditionella förlaget säger ja eller nej till manus. Vid ett ja står det ofta, men inte alltid, för hela paketet med redaktör, grafiker, korrekturläsare och så vidare. Förlaget betalar också tryckkostnaden – eller produktionskostnaden vid e-böcker. Det investerar helt enkelt i författarskapet och i författarens produkt.
Hybridalternativen kan se väldigt olika ut, förlagen kan ibland stå för delar av kostnaden, ibland får författaren betala för allt. Förlagen kan satsa på vissa böcker, medan andra ges ut av betalande kunder. Därför gäller det att du fattar informerade beslut innan du skriver på ett avtal om samarbete.

Väljer du ett hybridupplägg vid utgivning av din bok finns det saker du bör ha i åtanke. Ett välinformerat beslut maxar din boks – och ditt författarskaps – potential.
Först och främst måste du svara på tre frågor.
1) Vilka behov har du?
2) Vad förväntar du dig?
3) Vad får det kosta?
När du vet svaren är du redo att börja göra research, ställa frågor och granska avtal.

  • Läs böcker utgivna av hybridförlag. På så vis kan du själv bedöma kvalitén – är böckerna välredigerade och korrekturlästa eller fulla av logiska luckor och stavfel? Vissa tillämpar antagningsförfarande och tillhandahåller proffs, medan andra ger ut den som vill bli utgiven, oavsett kvalitet.
  • Prata med bokhandlare och bibliotekarier. De kan böcker och har ofta en åsikt om vilket hybridförlag de helst beställer böcker från – det är så nära en kvalitetsstämpel du kan komma.
  • Fråga andra kunder. Kontakta författare utgivna av hybridförlag och fråga dem om deras erfarenheter. Exempelvis om förlaget i fråga var enkelt att samarbeta med, om det gick snabbt att få kontakt med ansvariga vid behov och om de upplevde sig få det de betalat för.
  • Ta reda på vad du får för pengarna. Är det en ren trycktjänst? Ingår design av omslag? Ingår redaktörs och/eller lektörstjänst? Slutkorrektur? Om inte: Vad kostar det att köpa? Måste du leta upp tjänsterna själv eller har förlaget samarbeten med välrenommerade proffs? Vilken marknadsföring, om någon, ingår?
  • Förstå kontraktet. Hur många procent av intäkterna går till förlaget? Behåller du hela kontrollen över boken eller ger du bort rätten i avtalet med förlaget, fast du själv står för kostnaderna? Kan förlaget på eget bevåg ge ut din bok som e-bok och ljudbok eller behövs ditt godkännande? Får du ge ut din bok som e-bok eller ljudbok på ett annat förlag? Står förlaget för en del av bokens produktionskostnad, pengar som ska dras in via försäljning av böcker? Vad händer då om du säljer för lite? Hur ofta redovisas ekonomin kring din bok? Vad händer vid en konkurs? Vad händer om boken säljer slut? Är du skyldig att betala för nytt tryck så länge du är bunden av kontraktet?
  • Var inte rädd att ställa krav. Det är många frågor som behöver få svar och du ångrar aldrig att du informerat dig om förutsättningarna innan påskrift. Efteråt är det för sent. Ska du investera har du också rätt att känna dig trygg. Och – i ärlighetens namn – om förlaget i fråga tycker att du är en jobbig kund, är det då ett förlag du vill ge det stora förtroendet att ge ut din bok?

Du kan också välja en ren trycktjänst för din bok – då får du som författare fatta alla beslut och får hundra procent av vinsten – men du måste även teckna alla avtal själv, exempelvis Bokinfo, eventuellt ISBN om boken ska säljas, välja streckkodsleverantör och så vidare. Du måste också ta juridiskt ansvar när det gäller eventuella bilders upphovsrätt med mera och säkerställa kvalitén genom att kontraktera lektör, redaktör, korrekturläsare, omslagsdesigner och så vidare.
En del bokutgivningsföretag hjälper i dag till med allt från Bokinfo till pliktexemplar och kontakt med Bibliotekstjänst, ISBN och streckkod.

Vad som är mest lönsamt när det gäller både tid och ekonomi beror på dina behov, din egen kunskap, dina kontakter och vilka fördelar du ser i de olika alternativen.
Viktigt att fundera över är hur du bäst spenderar din tid för att bygga ditt varumärke – och i förlängningen skapa lönsamhet. Om du exempelvis föreläser i ett ämne kanske det är viktigare att du syns och hörs, än att du sitter hemma och korrekturläser efter bästa förmåga eller söker rätt streckkodsleverantör?

Ett par avslutande råd om du ska ge ut en bok helt själv eller i samarbete med ett hybrid- eller bokutgivningsförlag: Fatta informerade beslut och spara inte på kvalitén.

Den som värnar sin framtoning som författare – eller expert inom något område – gör bäst i att anlita proffs såsom lektör, redaktör, omslagsdesigner/grafiker, fotograf för eventuella bilder och författarporträtt, betaläsare och korrekturläsare och så vidare.
Det garanterar ett förtroendekapital du kan omsätta i pengar, i synnerhet om du planerar för en lång författarkarriär eller vill använda din bok för att sälja andra produkter eller tjänster.

Den som har mer tid än pengar kan samordna det mesta själv. Den som anser att tid är pengar gör bäst i att köpa en pakettjänst. Allt beror på de egna förutsättningarna och syftet med utgivningen.

Stort lycka till i jakten på ditt drömsamarbete!