Medietips

För att nå ut till media krävs det något särskilt och som egenutgivare kan det vara en extra utmaning, då ansvaret för PR väger tungt på dina axlar.

Här får du några tips som ökar chansen att du blir uppmärksammad.

Varje dag får media många mejl från människor som vill bli intervjuade. Men vad är det som får dem att lägga märke till just dig? Efter många år bakom kulisserna, där jag hanterat sådana frågor, kan jag avslöja vad som får nyhetschefer och producenter att ge dig utrymme.

  • Innehåll. En personlig historia kopplad till din bok eller en tydlig krok, det kan vara en erfarenhet eller orten din historia utspelar sig på. Även en välskriven artikel fri för publicering, med en professionell bild, kan öppna dörren.
  • Attityd. Var ödmjuk, trevlig, samarbetsvillig och förstående. Personen i andra änden är van vid att prata med människor som vill synas och nå ut, har du en tveksam attityd, är för vag eller rent av pushigt krävande så kan du enkelt hamna i sopkorgen.
  • Tajming. Det finns tider på året som är extra tacksamma att kontakta media. Exempelvis sommaren, nackdelen då är att färre tar del av rapporteringen, åtminstone i tidningsbranschen. Inför jul är det mycket annonser och stora tidningar att fylla, då kan ett gratis, välskrivet författarporträtt med en proffsig bild oväntat enkelt finna sin väg in på tidningssidan.

Inte sällan är reportern du träffar stressad eller inslaget du ska medverka i tidsbegränsat, därför är det viktigt att du noga tänkt igenom vad du ska säga. Ha en klar hisspitch för din bok och två budskap du vill nå fram med. Öva gärna innan, så du blir varm i kläderna.   

Viktigt att tänka på!
> Kontakta alltid rätt person, då trillar du inte mellan stolarna. Vem rapporterar om böcker och kultur?
> Är det en nyhetstidning du ska vara med i? I så fall kan din artikel hamna bakom en betalvägg, om du tillhandahåller intervjun är chansen större att de inte låser in den.

Jag hjälper gärna dig som egenutgivare med rådgivning i mediafrågor. Om behov finns kan jag även leverera en författarintervju för fri publicering.