Media

Det krävs mycket arbete för att nå ut med en bok – oavsett om du är egenutgivare, utgiven av traditionellt förlag, förläggare, företagare eller representerar en organisation.

Här får du några tips som ökar chansen till uppmärksamhet.

Varje dag får media många mejl och telefonsamtal från människor som vill bli intervjuade. Men vad är det som får dem att lägga märke till just dig?
Efter många år bakom kulisserna, där jag bland annat hanterat sådana frågor, kan jag avslöja vad som får nyhetschefer och producenter att ge dig utrymme.

  • Innehåll. En personlig historia, en geografisk plats, ett yrke eller en händelse är krokar att hänga upp din PR på. Allt som gör dig eller din historia unik ökar chanserna. Även en välskriven artikel fri för publicering, med en professionell bild, kan öppna dörren.
  • Attityd. Var ödmjuk, trevlig, samarbetsvillig och förstående. Personen i andra änden är van vid att prata med människor som vill synas och nå ut, har du en tveksam attityd, är för vag eller rent av pushigt krävande så kan du enkelt hamna i sopkorgen.
  • Tajming. Det finns tider på året som är extra tacksamma att kontakta media. Exempelvis sommaren, nackdelen då är att färre tar del av rapporteringen. Inför jul är det ofta stora tidningar att fylla, då kan ett gratis och välskrivet författarporträtt med en proffsig bild oväntat enkelt finna sin väg in i lokaltidningen.

Inte sällan är reportern du träffar stressad eller inslaget du ska medverka i tidsbegränsat, därför är det viktigt att du noga tänkt igenom vad du ska säga. Ha en klar hisspitch för din bok och två budskap du vill nå fram med. Öva gärna innan, så du blir varm i kläderna.   

Viktigt att tänka på!
> Kontakta alltid rätt person. Vem är ansvarig för böcker och kultur? Om du skrivit skönlitterärt. Eller för näringsliv? Om din bok handlar om ett företags historia. Om du råkar fylla jämna år kan en intervju i anslutning till tidningens familjematerial vara aktuell – för övrigt bland de mest lästa sidorna.
> Har tidningen du kontaktar en betalvägg på sin hemsida? Då är risken stor att din artikel hamnar bakom den, men vill du bibehålla en god relation med reporter och nyhetschef ska du inte komma med krav på upplåsning. Tidningarna är affärsdrivande verksamheter och vill ha betalt för sitt arbete, precis som alla andra.

Tänk brett när det gäller marknadsföring i media! Du kan nå ut via lokaltidningen och de regionala radio- och tv-sändingarna – eller nationella medier om du har en riktigt bra krok – men även vara intressant för fackliga tidningar, mer omfattande annonsblad, gratistidningar och specialiserade magasin. I dag finns även tidningar online och bloggar med många läsare, flera bokbloggare publicerar dessutom författarintervjuer.

Jag hjälper gärna dig som är egenutgivare med rådgivning i frågor som rör media.